Friday, 28 February 2014

Pregnant?? Alone???

Assalamualaikum semua..
Sis just nak kongsi pengalaman sis mengandung anak pertama..dah lama nak kongsi..masing2 ada pengalaman masing2 kan..
Sis bernikah pada 11/11/11..cantikkan tarikh ni..kenduri sebelah lelaki 20/11/2011..ramai orang berebut tarikh2 ni..apa la taksub sangat dengan tarikh ni..xdak apa2 pon..encik suami pilih sbb senang nak ingat..hehe..
Selepas bernikah, sis berjauhan dengan suami..yelah..dia askar..kt kem Syed Sirajuddin, Gemas..sis plak kt KL - bandar metropolitan..hahaha..sis xdpt tukar ke sana..so, stay kt sini..mula2 dgn kwn2, lps tu sorang2 je..masa tu encik suami hanya balik sebulan sekali..
Masa ni sis keje as shifter..meaning, blk malam, keje weekend..selepas 5 bulan, sis disahkan mengandung..masa tu tau betol2 masa birthday husbang..so, mmg hadiah istimewa utk dia..mmg nak ank cepat2 sbb leh teman sis..
So, bermulalah pengalaman mengandungkan aqeela dengan keja balik malam..weekend..dengan suami yg jauh di mata dekat di hati..tp alhamdulillah..xde nak muntah2, loya2 dan mengidama tak tentu hala..encik suami lega sangat..baby pom faham keadaan umi dia..apa yang penting, kena kuatkan semangat, sabar dan tabah..syukur pada Allah, kerana sis kuat harungi dugaan di awal perkahwinan..berkat doa semua pihak..
Moral of story: jangan jadikan PJJ sebagai salah satu alasan yang anda tidak kuat..Allah ada bersama kita..ada ganjaran utk kita nnt..in shaa Allah..
Tunggukan next entry Pengalaman bersalin..pre-mature???

Thursday, 20 February 2014

Kurus bertukar gemuk??

Assalamualaikum semua...

Kita selalu dengar semua orang nak kurus dan slim..jarang dengar orang kurus nak gemuk...tapi itulah realitinya..cuma kita ja tak tau kan..
Bagi sesetengah orang..xpe kalo kurus pun..asalkan sehat...betul tu..kadang2 terlalu kurus pon tak boleh gak..nanti orang tgk anak lagi besar dari mak..

Itu lah keadaan yang sis alami..sis memang kecik dan kurus..mula2 ingat lepas kawen dan beranak, badan akan naik..tapi masih kecik dan kurus..kadang2 suami pon tegur..bagi la berisi sikit..xdela cepat penat nak jaga anak..

Tapi selepas sis amalkan Mealshakes, Vita lea dan B Complex, alhamdulillah berat badan mula naik dan maintain..dalam masa yang sama sis amalkan ESP untuk tenaga..
Adik lelaki pon dah mula nak consume set tambah berat badan ni..dulu dia minun Susu X ni..tapi tak berkesan dengan dia..nak masuk askar dan polis pon xlepas..In shaa Allah, dengan amalkan set ni, berat dia akan bertambah...

Anda ada masalah yang sama??
Nak cuba set tambah berat Shaklee???
In shaa Allah, sis akan bantu anda..
Boleh hubungi di 0174567616..

Set lengkap tambah berat Shaklee

Monday, 10 February 2014

C.A.N.T.I.K. Siapa tak nak???

Assalamualaikum semua..

Siapa kt sini tak nak CANTIK..semua orang nak jadi cantik kan..cantik luar dan dalam..rupa paras yang cantik..budi bahasa pun nak cantik gak kan..

Sis tak la cantik pun..tapi comel tu ada..hehe..husband cakap susah nak jaga bini yang cantik2 ni..hehe..macam2 betol..tapi sis perlu juga jaga kan..adik2 ipar sis suma kulit cantik..tak pernah naek jerawat..husband pon sama..sis jeles di situ..hehe..sebab muka sis slalu naek jerawat..tak tentu masa..segan sangat kalo balik kampung..sis dah cuba macam2 produk...tapi tak berkesan..

Kemudian, bila sis dikenalkan dengan produk SHAKLEE, sis cuba dengan ESP dulu..sumber protien..promote sel baru..pastu SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS..baru seminggu consume..belom set lengkap lagi..dah terasa perubahan..

Jom tengok apa set lengkap kulit cantik ni..

Demam Cucuk 1 Tahun

Assalamualaikum..

Aqeela dh kena cucuk..vaksin 1 tahun..MMR..

Apakah penyakit-penyakit yang dilindungi oleh vaksin MMR ?

Measles (Demam campak), Mumps (beguk) dan Rubella ( rubela) adalah 3 penyakit yang mudah berjangkit. Campak biasanya bermula dengan demam dan bintik-bintik merah di muka dan badan. Namun, masalahnya tidak berhenti di situ. Campak boleh menjangkiti organ-organ lain seperti paru dan otak yang seterusnya boleh menyebabkan kecacatan serius dan kematian. Beguk atau jangkitan pada kelenjar air liur pula dimanifestasi sebagai bengkak kelenjar dan demam , turut berisiko menjangkiti testes pada kanak-kanak lelaki dan organ pankreas. Rubela pula biasanya mengakibatkan masalah tompok tompok kecil pada badan yang biasanya sembuh dalam 1-2 minggu namun kesannya pada bayi yang dikandung oleh wanita yang tidak mendapatkan vaksin sangat merbahaya. Kongenital Rubela menyebabkan masalah otak, jantung, hilang pendengaran dan penglihatan , masalah darah dan radang hati.

(Credit info to DoktorBudak.com)

Aqeela kepenatan

Harini first time bawak aqeela g taman mainan..seronok sangat dia..main buaian...seat untuk baby..dari awal sampai abes dia dok gelak je..tak takut pon..sesetengah budak, takut sbb gayat..

Tak bawak hp ptg td, so takde la gmbr dia..ni gambar di tido kepenatan..